Monday, October 6, 2014

Re-eksport ei tee sanktsioonide mõju tühiseks


Ärileht: Mullu moodustas ligikaudu 77 protsenti kogu Eesti ekspordist Venemaale re-eksport, märkis majandusministeeriumi majandusanalüüsi valdkonna juht Meelis Kitsing. „Mullu moodustas Eesti eksport Venemaale 1,4 miljardit eurot, millest 1,1 miljardit oli re-eksport. See tähendab, et ainult 300 miljoni euro eest on Eestis toodetud toodang. See eksport on impordipõhine ning loodud lisandväärtus on väike. Seega pole Venemaa tähtsus Eesti kaubandussuhetes nii suur kui arvaksime," selgitas ta. http://arileht.delfi.ee/news/uudised/ministeerium-loviosa-eesti-ekspordist-venemaale-moodustab-re-eksport.d?id=69888875

Rahandusministeerium üritab iga hinna eest näidata Venemaa sanktsioonide mõju tühisena. Nii see aga pole. 

Majandustegevused on globaliseerunud. Eksport põhinebki impordil. Isegi kohaliku toorme eksport põhineb impordil, kuna selleks tuleb importida tehnoloogiat, masinaid ja seadmeid. Kaubagrupid on küll erinevad, kuid kaudselt on tegemist re-ekspordiga.

Venemaa sanktsioonide mõjul ei vähene Eesti eksport üksnes Venemaale, see väheneb ka teistesse (statistiliselt meie tooteid tarbivatesse) riikidesse. Matemaatika on tõsine valdkond, kuid Venemaa mõjusid sellega prognoosida ei saa. Lumepalliga matsu saamine on tühiasi, kuid kui see panna mäest alla veerema, siis murrab see kõik. 

No comments:

Post a Comment