Friday, June 21, 2013

Elujärg ei kajastu suvalistes arvudes


Tervikust välja rebitud killukesed võimaldavad hämada, tegelikku elukeskkonda teistsugusena näidata.

Toon näite.

Äripäeva veebväljaandes sirvides torkas silma artikkel: „Eestlase toidukorv eurokeskmisest odavam“. „Toidu- ja mittealkohoolsete jookide hinnatase moodustas Eestis mullu 87% võrreldava toidukorvi keskmisest hinnatasemest Euroopa Liidus, alkohoolsete jookide hinnatase oli keskmisest kõrgem (102%)" kirjutatakse artiklis.

Sõnagi ei mainitud sissetulekute (palgad, sotsiaalsed tagatised) erinevustest. 

Sarnaste lööklausete lugemine jätab mulje, et Eesti elukeskkonnal polegi viga. Pole me vaesed ega rikkad, oleme keskmikud.

Nii see aga pole. 

Eratarbimise ostupariteedi poolest (hinnatasemetest olulisem kriteerium) oleme armetus seisus. Isegi lätlased ja leedulased teevad meile ära. Eestlastel moodustab see 59 protsenti, lätlastel 61 protsenti, leedulastel 74 protsenti ELi keskmisest (Eurostat 2012). 

Kui sissetulekud on tühised, hinnatasemed tõusevad aga teistest kiiremini, siis pole mõtet kunagisi hinnatasemeid võrrelda. See ei anna protsesside hindamiseks adekvaatset informatsiooni. Pigem eksitab. 

Palgatasemed ja sotsiaalsed tagatised on paljudes (võrreldavates) riikides kordades kõrgemad. Tarbijahinnaindeks (inflatsiooni indikaator) tagasihoidlikum (mai 2013: Eesti 2,31%. EL 1,424%). 

Vaatame näiteks elektriturul toimuvat. Aasta tagasi maksid eestlased soomlastest odavamat elektrihinda, hetkel on see viiendiku võrra kallim.

Hinnatasemete võrdlemisel on oluline sissetulekute ja inflatsiooni kõrval arvestada ka kulutuste struktuuriga. Eestlaste kulutuste osa hinnatundlikele kulutustele (eluasemekulutused, toidukulutused) on kõrge. 


Statistilistest numbritest elujärje hindamiseks ei piisa. Pole mingi uudis, et prantslastest, soomlastest, rootslastest ja teisest rahvustest vaesed on keskmise eestlase kõrval rikkurid. Statistika paneb nad aga ühele pulgale.

Edulugude välja mõtlemise asemel oleks tarmukam pühenduda puudustele. Siis on põhjust rääkida ka elujärje paranemisest.

No comments:

Post a Comment