Tuesday, June 4, 2013

Eesti kultuuri ja seaduskeskkond soosib pettusele rajatud poliitilist tegevust


Euroopa Parlamendi liige Kristiina Ojuland arvatavasti arvatakse võimuerakonna (Reformierakond) ridadest välja. Põhjus on proosaline - erakonna sisevalimistel liikmeskonna tahtega manipuleerimine. 

Tore on parastada, kuid tegemist on aga üldlevinud nähtusega, mida praktiseerimata poliitilisi eesmärke ei saavuta. Sellest ka see, et liikmed on erakondades ballastiks, otsuseid langetavad nahaalse hoiakuga seltskonnad.

Toon näite. 

Kunagi panin õla alla osalusdemokraatiale pühendunud erakonna loomisele (EER). Riigikokku jõudes võtsime üle vanemate vendade lähenemised. EER programmis on aukohal esindusdemokraatia, eestkõnelejad esitasid üldsusele isiklikke seisukohti, ajasid oma asju. Erinevalt oravate e-hääletamisest praktiseerisime üldsõnalisi volitusi. „Valitud“ muutusid ülbeks, pühendusid isiklikele tegemistele ja ambitsioonidele.


Eesti kultuuri ja seaduskeskkond soosib pettusele rajatud poliitilist tegevust. Valimissüsteemi valijakesksemaks muutmata pole pahest pääsu. Isegi uute erakondade loomisest pole kasu - loota, et nendes hakatakse praktiseerima demokraatiat, on enesepetmine. Võimu juurde pääseb pettusega ja rahaga.

No comments:

Post a Comment