Friday, January 3, 2014

Tarbitakse tulemit, mitte protsenti


Arvudega saab tõestada kõike. Eriti veel siis, kui neid protsentidesse väänata. Võimuladvikud sellisele lähenemisele toetuvadki. 

Et mitte üldsõnaliseks jääda, toon näiteid. Võtame näiteks vaesuse võrdlemise, kus rõhuasetus lasub arvukusel, mitte sisul. Kui ühed vaesed elavad teistest kordades paremini (paistavad rikkuritena), siis pole võrdlus adekvaatne. Või teine näide – kõrvutame pensione, arvestusest jätame välja (eakatele eraldatavad) sotsiaalsed toetused. USAs moodustavad need olulise osa sissetulekust.

Võrrelda tuleks võrreldavaid näitajaid. Suhtarvude kõrvutamine viib eksiteele, paneb ebaadekvaatseid järeldusi tegema. Arvudega ei tasuks lahmida, kuna see varjutab puudused, paneb olukorraga leppima. Lähenemine pakub lohutust, kuid ei innusta paremuse poole liikuma. 

Protsentide tuletamisel ei tohiks kahe silma vahele jätta verstaposte. Kui need on lühemad, siis pole põhjust suuremast kasvupotsendist edu välja lugeda, kuna madalama protsendi taga on (enamasti) suurem nominaalkasv, mis serveerib kopsakama tulemi. Tarbitakse tulemit, mitte protsenti.

EE: Sahinad ja hüüded: Peaminister Ansip žongleerib numbritega. http://ekspress.delfi.ee/news/paevauudised/eestiuudised/sahinad-ja-huuded-peaminister-ansip-zongleerib-numbritega.d?id=67536638


No comments:

Post a Comment