Saturday, August 17, 2013

Probleeme tekitavad süsteemid ja regulatsioonid, mitte inimesed


Paide arvamusfestivalil tõdeti, et eestlane mõtleb tervisele liiga hilja. Sõnumist võib järeldada, et selles meie kesise tervise põhjused peituvadki.

Kas see ikka on nii?

Vastakem küsimusele: miks eestlane "mõtleb" oma tervisele liiga hilja. 

Põhjuseid on enam kui üks. Üheks on vähene informeeritus ja abi saamise keerukus. Kunagistes onkoloogia kliinikumi tundides näitasid õppejõud raskes seisundis (kellel oli rind, kellel muu kehaosa ära kukkumas) inimeste fotosid ja rõhutasid, et just sellises seisundis pöördusid haiged arstide poole. 

Mina seda ei usu. Sellises olukorras võidi nad suunata onkoloogide juurde, kuid arstide hoole all pidid nad oluliselt varem olema.

Pole vähematki kahtlust, et krooniliste haiguste, töövõimetute rohkus ja surmade põhjused peituvad tervishoiusüsteemis, mitte inimestes. Arstiabi kättesaamatus, suured kulutused ravimitele, valed diagnoosid ja ravivõtted pole harvad nähtused. Ka suhtumisega abivajajatesse ei saa kiidelda. 

Unustada ei tasuks ühiskonnakorralduse mõju tervisele. Sotsiaalse turvalisus, ühtekuuluvustunne ja muu sarnane ravib, nende puudus teeb haigeks.

Siit tulekski eestlaste kesise tervise põhjuseid otsida. 

Kesise tervise ja madala eluea põhjuseid on enam kui üks. Nende lahkamisel ei tohiks pühenduda teguritele, mis meist ei sõltu. Probleeme tekitavad süsteemid ja regulatsioonid, mitte inimesed.

No comments:

Post a Comment