Monday, December 3, 2012

Kodanike maksustamisega ei tohiks hämada



Võrdleme maksumäärasid, kahe silma vahele jätame erisused ja varjatud maksustamise. Arvame, et kuulume keskmiselt maksustatud riikide hulka, oleme aga tipus. Pole ka ime, et inimeste reaaltulud vähenevad isegi majanduskasvu tingimustes.

Kodanike maksustamisele hinnangu andmisel ei tohiks piirduda vormiga, sisu ehk tegelikkus on sellest olulisem. Vormiliselt tõuseb tuleval aastal üksnes alkohoolsete jookide maksustamine, tegelikkuses jätkub kodanike maksukoormuse jõuline kasvatamine. Tõusevad haigete visiiditasu ja voodipäevamaksumus (elanike lisakulu 4,5 miljonit eurot), reguleeritavad hinnad (sh, elekter, riigilõivud) võimaldavad koguda kodanikelt maksumäärasid tõstmata kopsakamaid summasid. Töötuskindlustust ei kajastata maksureal, kuid tegemist on puhta maksuga. Kindlustus on vabatahtlik, see on aga kohustuslik. Pealegi kogutakse seda vajadusest enam.

Riigieelarve ja omavalitsuste üksikute tuluridade ning sisemajanduse kogutoodangu jagatis ei anna maksukoormusele õiglast hinnangut. Oluline pole, mida näitab tuletis, vaid see, kui palju riik kodanikelt üht või teistviisi raha ära korjab. Võimuerakondade juhtimisel jätkuvad varjatud maksustamisega trikitamised.

Maksutulu teistele tuluridadele kirjutamine ja sisemajanduse kogutoodangu võrdlusbaasina kasutamine võimaldab maksustamise suurusega hämada. Viimane sellepärast, et tegemist pole majandustulemiga. Majandustulem tuleb ettevõtlusest, mitte maksurahaga laristamisest. Nende ühte patta panemisega (SKP) oleme jõudnud olukorda, kus elanike reaaltulud vähenevad isegi „majanduskasvu“ tingimustes.

No comments:

Post a Comment