Wednesday, December 12, 2012

Ümberjagatava rahaga annab osadel palkasid tõsta, kuid sellele järgneb hinnatõus




2013. aastal tagatakse palgatõus avalikus sektoris. Seda peetakse saavutuseks, mis peaks kaasa tooma võimuerakondade toetajate arvu kasvu. Aivar Sõerd deklareerib: „ Kui eelarvekava annab ministeeriumidele palkadeks vahendeid lõppeva aastaga võrreldes 4,4% rohkem, siis rahandusministeeriumi kokkuvõtvad andmed näitavad, et palgavahendid suurenevad isegi rohkem kui 5% ja mitmetes ministeeriumides veelgi enam.“(Delfi, 12.12.2012)

Eesti probleemid ei tulene aga avaliku sektori madalatest palkadest (erasektoris on need veelgi madalamad), vaid suurriiklikust gigantomaaniast. Väikeriik ei tohiks lubada nii mahukat ja kulukat avalikku sektorit. Õbluke erasektor ei suuda seda üleval pidada. Jõukamad ei jaga toetusi lõpmatuseni.

Avaliku sektori palgakulu kasvatamise asemel oleks tarmukam panustada olemas olevate ressursside ümberjagamise vähendamisele ja efektiivsemale kasutamisele. Oleme särav täht maksustamise taevas.

Majanduskasv tingimustes, kus elanikud vaesestuvad (NB! sissetulek ei koosne üksnes palgast) – inflatsioon on kõrge, reaalsed maksud tõusevad (sh varjatud: visiidimaks, voodipäevatasu, elektrihinna kaudu jne), sotsiaalsed tagatised lahjuvad – pole õnnistus, vaid tagasilöök. 

Ühiskonnakorraldust taskukohasemaks muutmata elukeskkond Eestis paremaks ei muutu. Ümberjagatava rahaga saab küll üksikutel gruppidel teistest enam palkasid tõsta, kuid sellele järgnevad hinnatõusud. Sellistel tõstmistel puudub mõte, petame ise ennast.

Statistikaameti aastaraamatu järgi oli avalikus sektoris makstav brutopalk (sisaldab maksusid) erasektoris makstavast kõrgem. Peaks olema vastupidi – ressurss toodetakse ju erasektoris. 2011. aasta avaliku sektori (aritmeetiline keskmine) palk oli 853 eurot, erasektoris maksti 834 eurot kuus. 

Eesti vajaks hädasti kogu haldusstruktuuri erapooletut auditeerimist ja selle vajadustega ning võimalustega ühildamist. Mõne aasta tagune majanduskollaps tulenes paljuski sellest, et me ei hinnanud olukorda adekvaatselt, jätkasime palgakulu kasvatamist avalikus sektoris.

No comments:

Post a Comment