Wednesday, December 5, 2012

Alkoholiteemalised arutelud võtavad hoogu selleks, et taas vaibuda



Alkoholiteemalised arutelud võtavad hoogu vaid selleks, et mõne kuu pärast taas vaibuda. Need sarnanevad aruteludega, mis toimuvad haldusreformi ja teiste ühiskonnale oluliste küsimuste üle. 

Kõik teavad, et juua võiks vähem ja et haldusreform tuleks teostada, kuid kuniks ei süveneta põhjustesse ja ei panustata takistuste kõrvaldamisele, liiguvad protsessid oma rada – need pole juhitavad. See ei tähenda seda, et oodatud tendentsid ei pruugi pika perioodi jooksul iseenesest toimuda. Tulemustele pühendumine neid aga oodatud suunas liikuma ei pane.

Ühiskonnas algatatud alkoholiteemalisest arutelust saab hetkeline sõnademulin, mis vilju ei kanna. See ei saa tulemuslik olla juba sellepärast, et meelemürkide teemale tuleb läheneda tervikuna.

PM: Kaur Kender: alkoholile kõrge aktsiis, aga üks pood 24 tundi avatuks. http://arvamus.postimees.ee/1063590/kaur-kender-alkoholile-korge-aktsiis-aga-uks-pood-24-tundi-avatuks

Alkoholilt suurema obroki nõudmist annab sinisilmsetele põhjendada: tegemist on võitlustväärt pahega. Alkohol on aga süütumaid meelemürke. Erinevaid meelemürke müüakse apteekides (ravimid), leidub looduses (seened, taimed), sisaldub kemikaalides, annab kääritada. Kui ei viitsi vaeva näha, saab nurgatagustest raha või vahetuskauba eest soetada.

Väide, justkui alkoholiaktsiisi tõstmine jahutaks meelemürkide lembust, on üldust eksitav. Meelemürkide tarbimises kehtib ühendatud anumate reegel. Alkoholi kallinemisel pöördutakse odavamate (tervisele ohtlikumate) poole.

Alkoholihinna tõstmise asemel tuleks panustada meelemürkide vastasesse võitlusse, teha kõik selleks, et inimesed eelistaksid joomasele kainet pead. Elukeskkond Eesti ei soosi kainet pead ega tervet mõistust, paljude närvisüsteem ei pea džunglireeglitele vastu. Kui 15 protsenti noortest üritab põgeneda reaalsusest lahustite, bensiini, liimi või gaasi abil, siis peab asi ikka päris hull. 15-16. aasaste seas läbi viidud uuringud annavad tõhusate sammude astumiseks adekvaatset informatsiooni.

No comments:

Post a Comment