Tuesday, December 6, 2011

Valuutad põhinevad usaldusel



Valuutad põhinevad paljuski usaldusel. Suurematel valuutadel puudub tagatis, vajadusel saab seda paberkandjal juurde trükkida.

Tunnistan, et minul puudub Euroopa ühenduses harrastava demokraatia vastu usaldus, kuna tegemist paistab olevat diktaadil toimiva ühendusega.

USA ühiskonnakorralduse osas olen teistsugusel arvamusel. Tegemist on demokraatiat viljeleva ühiskonnakorraldusega. Vaatamata isegi dollarite printimise lembusele usaldan USA ühiskonnakorraldust. Mitmed makromajanduslikud näitajad (nt tarbijahinnaindeks, töötus) kinnitavad, et erinevalt Euroopa Liidust on suurriik õigel teel.
Dollarite trükkimisest kirjutasin kunagi järgnevat: http://eveges.blogspot.com/2010/11/usa-prioriteediks-on-elanike-kaekaik.html

SKT kasvust on tehtud eesmärki omaette. Vähem oluline pole valdkondade ja sektorite tasakaalustatus. Abstraktset SKTd ei kummarda üksnes poliitikud, seda teevad ka paljud analüütikud.

PMI on indikaator, mis viitab SKT kvaliteedile. Purchasing Managers’ Index (PMI) välistab avaliku sektori, kajastab üksnes erasektoris toimuvat, mille mõju ühiskondade heaolule ei tasuks alahinnata. Avaliku sektori „edusammude“ üle võib küll eufooriasse sattuda, kuid see pole põhjendatud – tegemist on siiski rahanduskriisi peakangelasega.

Markit's Eurozone Composite Purchasing Managers Index kajastab euroala tulemit, see on aga (kolmandat kuud) languses. Näitaja võimaldab prognoosida eurotsoonile IV kvartalis juba 0,6% majanduslangust (C. Williamson). Tegemist on kuu tagusest Reutersi küsitletud 30 majandusteadlase hinnangust pessimistlikuma tulemiga.

Eurovanker teeb üha suuremat kolinat.
Markiti peaanalüütik ootab (IV kv) Itaalialt (PMI 44,8) 1%, Prantsusmaalt (PMI 49,8) ja Hispaanialt (PMI 38,2) ca 0,5% majanduslangust. Saksamaa (PMI 48,4) langus on seekord veel tagasihoidlikum, kuid uute tellimuste vähenemine kinnitab, et suurem langus koputab juba uksele.

Kui 50 väiksem PMI näitab langust ja sellest kõrgem tõusu, siis novembris oli see eurotsoonis 47.

Arvestades seda, et valuutad on omavahel seotud, tuginedes globaalsetele poliitilistele ja majanduslikele arengutele, eelistan pikemaajaliste (rahaliste) säästude hoiustamist Ameerika dollaris. See tundub halvimatest parim valik olevat. Tegemist on ikkagi demokraatia kantsi valuutaga.

No comments:

Post a Comment