Wednesday, December 7, 2011

Eesti reiting on põhjendamatult kõrge



AA- pole küll kõrgeim reiting, kuid Eesti kohta ikkagi põhjendamatult kõrge. Arvatavasti kuulume reitingu langetatavate riikide ringi. Hoiatus on igatahes liikvele lastud. Enesekriitika asemel asume kaitsesse, justkui sellest oleks kasu.

Äriuudised kirjutavad:
Rahandusminister Jürgen Ligi sõnul ei nõustu ta S&P poolse hinnanguga ning leiab, et Euroopa mured laiendatakse liiga automaatselt ka Eestile.
«Eesti riskina on S&P õigusega välja toodud väliskeskkonna, ent mõneti on meid tavapäraselt alahinnatud, nagu ikka ja jälle juhtub. Ühelt pool toetavad nad populistlikku lähenemist, mille järgi eurotsooni näidatakse kõigi probleemide allikana ja tarbetult negatiivsemana kui Euroopa Liitu ning muid majanduskeskusi maailmas.
Samuti laiendatakse Euroopa mured liiga automaatselt Eestile, märkamata meie rahanduse väga erinevat olukorda - eelarvetasakaalu, pea olematut laenukoormust, mittesõltuvust võlakirjaturust ning väga tugevaid panku, mille reitinguid just äsja ka tõsteti, » kommenteeris S&P otsust Ligi.

http://www.e24.ee/659318/jurgen-ligi-eestit-on-alahinnatud/?t=652#l

Raske on nõustuda rahandusministri seisukohaga. Eesti võimekust pole alahinnatud, vaid ülehinnatud.

Eesti kasina palgaga maksumaksja peab üleval 12 ministeeriumi, 24 ametit, loendamatut arvu ametkondi, allasutusi, sihtasutusi, mittetulundusühinguid, riigikogu koos kohalike omavalitsustega – see on liiga raske kandam õblukesele erasektorile.

Maksukoormus vajaks vähendamist, maksudest elatuv riigiaparaat ja haldusstruktuur koomale tõmbamist. Kobestada tuleks pinnast kohalikule turule orienteeritud keskmisele ja väikse suurusega ettevõtlusele.

Eesti fiskaalpoliitika seda ei soosi.

Eestlaste sissetulekud ja sotsiaalsed tagatised on eurotsooni madalamad, maksukoormus aga kõrgeim. Rahandusminister eksib, kui ta arvab, et selline süsteem on jätkusuutlik. SKT kasv on hetkel küll teistest kõrgem, kuid see tuleneb madalast võrdlusbaasist, mitte kõrgest nominaalsest tulemist. Kahekohalise majanduslanguse järel ühekohaline kasv pole mingi kasv, vaid langus.

No comments:

Post a Comment