Tuesday, March 28, 2017

Eestimaalaste käekäik võiks parteilistest huvidest kõrgemal seista


Kaja Kallas: Keskerakonna poliitikud ohustavad vaba turumajandust. http://www.delfi.ee/news/paevauudised/eesti/kaja-kallas-keskerakonna-poliitikud-ohustavad-vaba-turumajandust?id=77696342

Olen olnud seotud klassikalise ettevõtlusega (põhineb investeeringutel põhivarasse ja töökohtadel) aastakümneid.

Tunnustan Kaja Kallase poliitilist ambitsioonikust, kuid ettevõtluse teemas on ta võhik.

Teema on ühiskonnale väga oluline, kuid Kaja Kallas pühendub parteiliste vastaste tümitamisele.  

Eestimaa elukeskkond väärib paremat suhtumist. Eestimaalaste käekäik võiks parteilistest huvidest kõrgemal seista.  

Rääkigem selgeks mõisted. Turumajandus on arenenud riikides valitsev majandussüsteem, mida iseloomustab majandusvabadus, konkurents ning hinna kujunemine nõudluse-pakkumise suhte tulemusena. Turumajanduse põhiomadus on, et investeeringute ja toodetud kaupade jaotuse üle otsustamine käib läbi turu. https://et.wikipedia.org/wiki/Turumajandus

Meil määravad hinna, pakkumise ja nõudluse suhte suuresti parteiladvikud.

KE poliitika ei saa vabaturumajandust ohustada, kuna see ei toiminud ka varem.

Valikuliselt ettevõtetele (struktuurifondide kaudu) toetuste jaotamine ja riigihangete kallutatus solgib turumajandust. Sellistes tingimustes osutuvad eelkõige edukateks vaid need, kes sahkerdavad – kes oskavad välja nuruda toetusi ja moosida riigihangete otsuste tegijaid. 

Tallinna linna prügikorraldus on üks näidetest, kuidas ettevõtlust Eestis harrastatakse. Näiteid on küllaga. Autorollo omanike „edukus“ pole samuti seostatav vabaturumajandusega. Kanditud rahadega loodud ettevõtetega pole lihtne konkureerida? Riigiettevõtete (Tallinna sadam, Estonian Air, Eesti Energia jne) (allhangete, tellimuste teostajate) eelistused seavad ettevõtted ebavõrdsesse olukorda. 

Meie keskkonnas vabaturumajandusest rääkimine on halenaljakas. See ei toimi. Paremates vetes ujuvad need, kel võimuga head suhted (kes saavad toetusi ja võidavad riigihankeid). Kui seda nimetame turumajanduseks, siis sellist ei tasu ihaldada.

2 comments:

  1. Ettevõtete tegevusse ei tohiks toetustega sekkuda. Toon näite elust. Oletame, et vajate jalatseid, kuid keegi on nõus tasuma pükste ostust poole. Raha mõlema jaoks ei jätku. Tarmukas oleks osta püksid, kuna see toob (arvestuslikult) leibkonna eelarvesse lisaraha. Nii toimivad ka ettevõtted. Toetusteta langetataksid ettevõtted tarmukamaid otsuseid. Soetaksid seda, mis on vajalik, mitte seda mille eest osa kinni makstakse.

    ReplyDelete
  2. Toetust võiks isegi jagada, kuid siis tuleks kõiki valdkonna ettevõtteid võrdselt kohelda. Kes „parema“ äriplaani kirjutab ei tohiks kriteerium olla. Vastasel juhul pole tegemist vaba turumajandusega, vaid turumoonutamisega. Kui üks ettevõte tasub kõik arved, teine saab tasumiseks aga toetust, siis pole omahinnad võrreldavad. Olen aidanud (toetuse saamiseks) kirjutada mitmeid äriplaane, tean et tegemist umbluuga ja seda tehakse vaid selleks, et „muidu saadud“ rahale ligi pääseda. See ei ole turumajandus!

    ReplyDelete