Friday, July 18, 2014

Ühiskonnakorralduses domineerivad isiklikud huvid



Laupäevalehe loo pealkiri „Tõnis Mägi: inimesed räägivad, aga keegi ei kuula“ pani mõtlema ja nina krimpsutama.

Seisukohad, mis ei põhine adekvaatsel informatsioonil, pole midagi väärt. Nendega saab küll emotsioonidel mängida, kuid sellega asi piirdubki. 

Ühiskonnas puudub kuulajate ja rääkijate kohta ülevaade. Keegi ei tea palju on neid, kes eelistavad kuulata, palju aga neid, kes ei väsi isiklike seisukohtade pealesurumisest. Ise olen seisukohal, et kuulajaid on enam. Silma torkavad ülbe hoiakuga jutustajad, kuid see tuleneb meedia lähenemisest, mis avaldab/võimendab ühtede ja samade (enda tehtud arvamusliidrite) seisukohti. 

Ka Tõnis Mägi kuulub nende hulka. 

Minu silmis pole mingit vahet, kes oma seisukohti (üldsusele) peale surub – olgu selleks partei tegelane, ettevõtja või kultuuritegelane. 

Ühiskonnakorralduses on palju puudusi. Seda kinnitavad erinevad uuringud, kinnitab kodanike suhtumine elukeskkonda. Kui juba koolipingis valmistutakse teise elukeskkonda sulandumiseks, siis peavad ühiskonnakorralduses väga tõsised hälbed olema.

Pisiriigi kodanikena võiksime olla ühtsemad, harrastada ühisotsustamist ja demokraatlikku ühiskonnakorraldust, meie aga sikutame üksteiselt tekki, panustame vastandumisele ja kraaklemisele. 

Ühiskonnakorralduse hälbed ei tulene valedest otsustest, vaid kiivast otsustusprotsessist. Kui inimesed tunnevad, et neist ei hoolita, siis lüüakse käega ja lahkutakse, või otsitakse lohutust meelemürkidest. Kodanikest kaugest riigikorraldusest tuleneb ka arusaam, et riigikorraldus põhineb valitute, mitte üldsuse huvidel. 




No comments:

Post a Comment