Wednesday, July 16, 2014

EASi tegevus põhineb püramiidiskeemil


Ponnistustele hinnangute andmisel tuleks tugineda tervikpildile, detailidele hinnangute andmine eksitab. Võrdlusbaas peab olema adekvaatne. 

Postimehes kirjutatakse, et EASi (Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus) vahendusel on Eesti ettevõtlusesse suunatud miljard eurot, ei mainita aga seda, et raha on võetud majandusest. 

Nõustun sellega, et raha eraldamine mõjutab ettevõtlusmaastikku, kuid ei nõustu sellega, et valikulisel raha jagamisel on majanduskeskkonnale positiivne mõju. 

Kui toetuse saajad lõpetavad likvideerimisega, siis on tegemist lausa raha tuulde loopimisega. Toon näite. EAS ja Arengufond toetasid AS Ilmarine tegevust miljoni euroga, ettevõte esitas pankrotiavalduse ja lõpetas tegevuse. Tegemist pole üksikjuhtumiga.

Rahade ümberjagamisest tulenev majanduskasv on enese petmine. Tegemist on näilise jõukuse kasvuga. Püramiidiskeem on tulus väikesele seltskonnale, kuid mitte kogu kogukonnale.

Ettevõtluskeskkonnas võiksid kehtida vabaturumajanduse (ja konkurentsi) reeglid. Abirahade jagamine ja (liigsed) regulatsioonid seda ei võimalda. Äritegevus ei vaja abi. Osade toetamisega halvame teiste tegevusvõimalusi.


Uhkustame EASi (Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus) ettevõtlusele jagatud summadega, ei teadvusta aga seda, et ressurss on kaaberdatud majandusest. Projektipõhine (ametnikepoolne valikuline) toetuste jagamine solgib turgu, rikub vabaturumajandus keskkonda, süvendab korruptsiooni.

Toetuste mõjust ettevõtluskeskkonnale siin:  http://eveges.blogspot.com/2010/08/riik-loob-toetustega-raha-laiaks.html

No comments:

Post a Comment