Monday, May 26, 2014

Euroopa Parlamendi valimistulemused olid õiglased



Euroopa Parlamendi valimistulemused olid õiglased. 

Tulemusi pole mõtet analüüsida. Need sõltuvad keskkonnast. Tegemist on mänguga, millesse ei saa tõsiselt suhtuda. Tulemused ei kajasta ühiskonnaliikmete seisukohti. 

Ei kajasta seetõttu, et valimistel ei osale kõik ühiskonnaliikmed ja tulemus saavutatakse manipulatsiooniga ja valega. 

Valimissüsteemi muutmata (kandidaatide võrdne kohtlemine, järjestuse mõjuvõim, rahastamine, meediakajastusega manipuleerimine jmt) jäävadki võimu juurde võimul olijad. Vaatamata isegi sellele, et enamusel ühiskonnaliikmetest läheb halvasti. 

Võimul olijad sellele panustavadki. 

Kartelliparteide toiduahel on võimas. Sellesse ei kuulu üksnes parteiaktivistid, vaid ka nende sõbrad, sugulased ja lähedased. Kõik, kellele pikast leivast ampse jagatakse. 

Omavalitsustes koguvad enam hääli vallavanemad (sh kunagised), riigi tasandil aga võimul olijad, kes rahakraane avavad või sulgevad. 

Ei tasu unistada ajast, mil ühiskonnas koguvad vajaliku häälesaagi ka need, kes võimul olijaid oponeerivad. Seda meie valimissüsteemi ja kindlustatuse juures ei juhtu.

Mina ei mõista neid, kes põevad Euroopa Parlamendi valimistulemuste pärast. Olenemata tulemustes jääb kõik endiseks. Tore oleks, kui valituks osutuks enda hääletatu, kuid sellega meie õnnenauding lõpeb. 

No comments:

Post a Comment