Thursday, May 8, 2014

Ebakompetentsus tervishoius


EPL: Tervishoiuekspert Peeter Mardna: Patsiendil peab tekkima omavastutus, kui tal pole näidustust pöörduda eriarstile, ent ta ometi nõuab seda. Investeeringud perearstisüsteemi püsti hoidmiseks on jäänud kahetsusväärselt väikseks. Tuleb kehtestada kord, kus patsient käib vähemalt korra kahe aasta jooksul end arstile näitamas.

Vastutused ja õigused peavad tasakaalus olema. Süüdistamiste asemel oleks mõttekas haarata härjal sarvist. 

Haiglas praktiseerimata (haigusjuhtude keskmes toimetamata) kunagi omandatud teadmised haihtuvad. Saatekirjade, haiguslehtede, tõendite ja kordusretseptide väljakirjutamine teadmistepagasit ei suurenda. Nohu, köha ja muude igapäevaste haiguste diagnoosimine ja ravi vajalikke kogemusi ei anna. Sellest tulekski tervishoiusüsteemi lombakuse algeid otsida. 

Perearstid pole (vaatamata diplomi omamisele) spetsialistid, vaid dispetšerid. 

Tulemus avaldub ebaadekvaatsetes diagnoosides, liigses (haiguste) tagajärgedele pühendumises (pühenduda tuleks põhjustele, neis ei orienteeruta). Sellistelt arstidelt kvalifitseeritud abi ei saa. Seetõttu pöördutaksegi nende poole üksnes formaalsuste (haigustõendi, eriarsti juurde saatekirja, retsepti jmt hankimiseks) teostamiseks. 

Ei tasu segi ajada viisakust ja kompetentsust. Kompetentsust ei hinnata selle järgi, kui sõbralik keegi on, vaid teadmiste järgi. Tervishoiusüsteemis töötajad ei eristu kalkuse, vaid ebakompetentsuse poolest. Teistest ülbematena paistavad nad seetõttu, et neil on võimalik teiste peal ennast välja elada, kuna rahanutsakas ei jää saamata. Teenitakse isegi enam, kuna siis kasvab tasulise teenuse (parem kohtlemine) poole pöördujate arv, mis toob süsteemi enam raha. 

Eriarstide hulgas on palju häid spetsialiste, kuid perearstid varjutavad nende ponnistused. Probleem ei tulene perearstidest, vaid süsteemist – praktiseerimata ei saa kompetentne olla. Loengute kuulamine ja raamatute lugemine seda ei taga. 

Pole mingi ime, et oleme paljude tervisenäitajate (tervena elatud aastad, töövõimetus, invaliidsus, kroonilise haigused) poolest punased laternad.

No comments:

Post a Comment