Friday, December 20, 2013

Kõike makse kokku ei kogu


EPL: Villu Zirnask: Andku ettevõtjad andeks, aga nende ja rahandusministri vahel käibemaksuseaduse täiendamise pärast puhkenud tüli tõi mulle meelde ütluse „eks see koer kiunub, kes pihta sai”. Miks? Sest on avalik saladus, et paljud ettevõtjad käsitlevad osa oma isiklikke väljaminekuid ärikulutustena ja teevad neid maksuvabalt.
http://epl.delfi.ee/news/arvamus/villu-zirnask-ettevotjate-vaikesed-piinlikud-saladused.d?id=67477096

Hea Villu, 
See, et ettevõtetes kajastatakse (mõningaid) isiklikke kulutusi ärikuluna, pole saladus. Nii nagu pole saladus see, et ühisraha juures askeldajad kajastavad oma kulutusi riigikuludena. Ettevõtjate puhul on tegemist maailmas kehtiva tavaga, riigimeeste juures haruldusega. 

Ei tasu teha probleemi sellest, milles seda pole. Maksude iga hinna kogumise asemel tuleks kord majja lüüa ühisvahendite kasutamises. Tühiste käivete deklareerimine ei tasu ennast (kulude/tulude suhtena) ära. Kui tasuks, siis praktiseeriksid seda ka teised. 


Parem varblane pihus, kui tuvi taevas. Kõike makse kokku ei kogu. Kas ongi vaja? Ettevõtjad võtavad suuri riske. Ühel päeval on kust võtta, teisel päeval ollakse püksata. Maksude maksmise kõrval tuleb täita teisigi (ühiskondlikke) kohustusi. Sotsiaalse vastutuse koorem pole väike. Eriti veel Eestis.

Kuna uuringutulemustes ei kajastu erisused, siis järeldus (Eestis praktiseerivad ettevõtjad sissetulekute varjamist ning isiklike kulutuste näitamist ärikulutustena palju rohkem kui näiteks Soomes) on mitte midagi ütlev.

Oleme kuludesse kandmisega kitsid, dikteerime ettevõtetele liialt ette, mida võib kuludesse kanda, mida mitte. Võtame näiteks tööle tuleku ja koju mineku kulutused, mida Eestis ei saa kuludesse kanda (maksustatakse). Paljudes riikides saab. Või näiteks töötajatele spordisaali rentimise kulutused – Eestis ei saa (maksusid maksmata) kuludesse kanda, mujal saab. Näiteid on teisigi. Eesti näitajad peavadki halvemad olema, kuna absurdsed piirangud soodustavad üleastumisi.

Kuhu paigutub piir isikliku ja ärikulutuse vahel? Eestis on piir ühes, Soomes teises kohas. Tulemused pole võrreldavad, neist ei tasu tõsiselt võetavaid järeldusi teha.

Minu arvates läheneme maksude maksmisele valest küljest. Maksudest hoidumine on tagajärg, mitte põhjus. Ebaperemehelik (ebademokraatlik) maksurahaga ümberkäimine innustab maksudest kõrvale hiilima. Makse makstakse meelsamini, kui valitseb selgus nende otstarbekas kasutamises. Erakondade toiduahelate ülalpidamine, katuserahade eraldamine, jõukamate ühiskondade abistamine ja muu sarnane on (paljude arvates) kaugel otstarbekusest. Kui tahame, et makse makstaks meelsamini, siis tuleb panustada põhjustele (teguritele, mis ei innusta maksusid maksma), mitte tagajärgedele (kehtestada aina uusi piiranguid ja kohustusi). Maksuraha heaperemehelik kasutamine innustab makse maksma. 

No comments:

Post a Comment