Monday, November 11, 2013

Müügilangus peaks andma peagi tundma


2013. aasta septembris võrreldes eelmise aasta septembriga vähenes kaupade eksport jooksevhindades 8% ja import 2%, teatab Statistikaamet. Eelmise aasta sama kuuga võrreldes vähenes nii eksport kui ka import neljandat kuud järjest. Tänavu üheksa kuuga kahanes eksport eelmise aasta sama ajaga võrreldes 1%.

Juhin tähelepanu sellele, et protsendid on antud jooksevhindades. Püsihindades (ühikuline) on langus veelgi suurem.

Müük ja rahalaekumine toimuvad erinevas ajas. Need on omavahel nihkes. 90 päevane maksetähtaeg (ekspordi puhul) pole haruldus. Olen seda ka ise praktiseerinud. Kui kaup on teel kuu või enam (Jaapan, USA), siis maksetähtajad ongi pikemad. Seda muidugi juhul kui müüd oma toodangut, mitte allhanget.

Varem või hiljem avaldub müügilangus ka riigi rahakotis (sisetarbimise kasv ei suuda seda kompenseerida), mis tähendab seda, et maksudega nihverdamine jätkub. Selline lähenemine teeb küll olukorra hullemaks (kerkivad omahinnad, müük püsihindades väheneb), kuid selle peale ei tulda.

Esialgsetel andmetel kasvas Eesti sisemajanduse koguprodukt (SKP) 2013. aasta kolmandas kvartalis eelmise aasta sama kvartaliga võrreldes 0,4 protsenti (Statistikaamet).

No comments:

Post a Comment