Tuesday, July 7, 2009

Valimised on võimalus osaleda muutustes

Sügisel möödub neli aastat omavalitsuste volikogude koosseisude valimistest.
19. augustil alustatakse uute koosseisude kandidaatide registreerimist.
Elektrooniline hääletamine viiakse läbi 8. - 14. oktoober. Eelhääletamine toimub 12.- 14. oktoober. Hääletamine valimisjaoskondades 18. oktoobril.

Kandideerida saab nii erakondade nimekirjades, kodanikest koosnevates valimisliitudes kui ka üksikkandidaatidena.

Arengud ühiskonnas kinnitavad, et vajame muudatusi ühiskonnakorralduses. Muudatused eeldavad muutusi arusaamades. Vajame uusi tegijaid. Omavalitsustesse kandideerimisega tagame parema valikuvõimaluse. Valimisel osalemisega parema selektsiooni.

Uute inimeste kaasamine volikogudesse hõlbustab muuta arusaamu esindamisest – esindatakse inimesi, mitte umbmääraseid valimislubadusi. Eelistused muutuvad ajas, sõltudes arengutest ja muutustest elukeskkonnas. Just seetõttu ei saagi valitute osalemist otsustusprotsessides võrdsustada esindamisega. Valimisloosungite ja programmide aktuaalsus muutub. Otsustusprotsessidesse inimesi kaasamata jäävadki vastuolud ühiskonnas süvenema.

Õigete otsuste eelduseks on laiapõhjalised arutelud. Ainult nende abil leitakse erinevate seisukohtade ühisnimetaja. Ideed ja seisukohad, mis kujunevad külade, korterelamute, alevike, linnaosade ja teiste kogukondade konsensuslikul üksmeelel, kindlustavad arengu, tagavad kogukonnaliikmete üksmeele. Üksmeel tekitab ühtekuuluvustunde, mille defitsiitsust paljud tunnevad. Isegi materiaalne puudus ei paista nii suur olevat kui ühtekuuluvustunne. Väikese seltskonna tõe kuulamine ja kummardamine on väsitav, suunates ühiskonna paratamatute kriisideni.

Kandideerimisega ja volikogu tegemistes osalemisega aitate paremini mõjutada vajalikke muudatusi ühiskonnas.

No comments:

Post a Comment