Monday, July 13, 2009

Võtaks klapid silmadelt...

Edu pandiks on alternatiivide nägemise ja hindamise oskus.
Ühiskonnakorraldus on kriisis eelkõige seetõttu, et me ei ole osanud leida parimaid alternatiive.

Riigi maksutulu kasvu eelduseks on majanduskasv. Maksude tõstmine majanduslanguse tingimustes suurendab laekumise selle laekumise langustrendi, viib rahanduse suuremasse kaosesse.

Riigitulude tagaajamise asemel tuleks pühenduda enam püsikulude võimalustega samadesse raamidesse viimisele. Senised lisaeelarvete kärbed seda ei taga.
Maksutulu kasvatamine, maksumaksja tulubaasi suurenemiseta, ei ole võimalik. Eestlaste maksukoormus on kõrge, saadavad teenused aga kesised.
Sellest tulekski lähtuda puzzle lahendamisele asumisel.

Riigi haldusstruktuur vajab kardinaalseid muudatusi.
Alustada võiks näiteks Riigikogu tegevuse efektiivistamisest (vähendada riigikogulaste arvu, kaotada igasugused erisoodustused ja lisahüvitised, vähendada töötasusid) ja eripensionisüsteemi muutmisest. Sellega muudaksime väärtushinnanguid, mis loob soodsa pinnase teiste muudatuse läbiviimiseks.

Ministeeriumid, ametid, ametkonnad vajavad ümberstruktureerimist – optimiseerimist.
Ministeeriumide arvu ja koosseise (bürokraatiat) saab vähendada poole võrra. Töö, mis nendes tehakse, on suures osas mõttetu ja ühiskonnaliikmetele (paljuski) tarbetu.

Sama tuleks teha ka ametite ja ametkondadega.

Sihtasutuste ja MTÜde finantseerimist tuleks kärpida. Kodanikud seda isegi tunnetaks.

Monopoolsete ettevõtete tegevus vajab jõulisemat sekkumist. Doteerimised revideerimist.
Investeeringud aktivatesse (see, mis tulu toob) suurendamist.

Sõjalisi kulutusi, mis põhinevad paljuski SKP protsendi tagaajamisel, tuleks kärpida. Välismissioone vähendada.

Kokkuhoidlikus haldamises ja efektiivsus ( mitte „vägistamisega“ tulubaasi suurendamine) tuleks tõsta ausse. Need peaksid olema märksõnad, millest lähtutakse ühiskonnale oluliste otsuste tegemisel.
Elame riigi, kus omab tööd üksnes 600,000 inimest. Ühest riigi servast teise sõitmiseks kulutame vaid üksikuid tunde. Sellises riigi haldamine ei ole keerukas. Oleme selle ise endale keerukaks teinud.
Aeg oleks võtta klapid silmadelt, ja vaadata asjadele teisest küljest. Senised ponnistused on näidanud, et tegeleme valede asjadega.

No comments:

Post a Comment