Thursday, July 9, 2009

Riigikogulaste osa kriisis tuleks rohkem väärtustada

Eesti on olnud viimastel aastatel üks kiireima maksukoormuse kasvuga riik.
Maksude tõstmine majanduslanguse tingimustes (või tasakaalustamata sisemajanduse kogutoodangu kasvu tingimustes) halvendab oluliselt siinsete ettevõtete konkurentsivõimet ja langetab riigi (tulevaste perioodide) maksulaekumisi.

Hiljutine käibemaksu, aktsiiside ja ressursimaksude tõstmine on näide sellest, mida ei oleks tohtinud teha.
Parteipoliitilisi dogmasid kummardav esindajatekoda on viimastel aastatel teinud ridamisi valesid otsuseid, eirates kõige elementaarsemaid majandusteoreetilisi põhimõtteid.

USA majandusajakirja Forbes andmetel on Eesti jõudnud maailmas kolme majanduskriisis kõige enam kannatada saanud riigi sekka.
Ärileht kirjutab:
Rahvusvaheline Valuutafond (IMF) tõdes oma eilses avalduses, et kuigi maailmas on juba näha märke kriisist taastumisest, on Läti, Eesti, Islandi, Leedu ja Iirimaa majanduse seis ülivilets, kuna neis riikides langeb SKP tänavu rohkem kui 10 protsenti. Eesti osas prognoosib IMF tänavu SKP languseks 14,2 protsenti. Kui aasta tagasi oli Eesti töötuse määr 3,9 protsenti, siis praegu on see tõusnud 15,6 protsendini. Teisalt väidab Töötukassa, et Eestis on töötuse määr 10,2 protsenti.

Selleks, et asju paremusele pöörata tuleks hakata tunnistama vigu. Seni, kuni süüdlasi otsitakse mujalt, asi paremusele ei pöördu.

No comments:

Post a Comment