Wednesday, July 22, 2015

Elukeskkond muutub paremaks vaid siis, kui parteide tagatubade asemel saab võimule rahvas


Miks talendid ei tule Eestisse? 10 asja, mis tuleb korda teha. http://arileht.delfi.ee/news/uudised/miks-talendid-ei-tule-eestisse-10-asja-mis-tuleb-korda-teha?id=71968571


Eestis aastaid elanud portugallane Joao Reit loetleb eelpoolses kirjatükis kümme olulisemat asja, mis Eestis vajaksid lahendamist. Tähelepanekud on õiged, kuid ta ei paista teadvustavat, et tema poolt loetletud pole põhjused, vaid tagajärjed. 

Eestist põgenetakse, kuna siinne poliitmaffia on võigas, mis lagastab väärtushinnanguid (riigieelarve rahavoogusid suunatakse ebaotstarbekalt; kehtestatakse grupeeringutele meelepäraseid seadusi; positsioone ja töökohti jagatakse sõpradele jne), irvitab demokraatlike lähenemiste üle. 

Parema elukeskkonna tagamiseks ei piisa rattateedest, paremast lennuühendusest, soodsast toidu kohaletoomisest ja muust kirjatükis mainitust. Kuniks kodanikke koheldakse ebavõrdselt (seisukohtadega ei arvestada, soovitavale kohale kandideerimisel tuleb meeldida võimuerakonna tegelinskitele jmt) seniks elukeskkond Eestis paremaks ei muutu. Materiaalsetest asjadest on olulisem vaimsus – põhinegu see siis turvalisusel (reegleid ei muudeta pidevalt), usaldusel (ei hämata, ei valetata) või mõnel muul kooselu ilmestaval omadussõnal. 

Elukeskkond muutub (enamuse vaatevinklist vaadates) paremaks vaid siis, kui parteide tagatubade asemel saab võimule rahvas (üldsus). Demokraatlikke lähenemisi austama hämamine (võimul olijad kiidavad, enamus pole rahul) ühiskonnakorralduse kvaliteedi üle ei lõppe. 

No comments:

Post a Comment