Thursday, February 5, 2015

Lubadustega ei tohiks lahmida - petmine pole ilus


Mida kõike riigikokku kandideerivad poliitikud küll valituks osutumise nimel ei luba. Lahkan sotside miinimumpalga 800 eurole tõstmise lubadust. Kui seadusesättel puudub kate, siis pole sellest kasu. Lubada tuleks seda, millest jõud üle käib. Sotside lubadus sarnaneb võbiseva mulliga, millest valimiste järel õhk välja lastakse.

Palgad, sealhulgas ka miinimumpalk, on kasvanud ja kasvavad tulevikus. Seda ilma erakondade ponnistusteta. Kui kaupade ja teenuste ostukorvi hind poleks samas tempos liikunud, siis tulnuks käsi plaksutada. Palgakasv võinuks kiiremgi olla, kui ühiskonnas poleks langetatud takistavaid otsuseid. Palgatasemed on madalad, protsendiline võrdlus eksitab.

Tulgem aga arvu juurde, millega sotsid valijaid pimestavad.

Kui palgasaajate arvuks võtta 634 000 (hinnanguliselt 2014. aasta kolmas kvartal statistikaameti andmetel), siis tuleks peatada 221 900 palgasaaja palgakasv, kuna vastasel korral muutuks palgakasvuga kaasnev summa veelgi hirmuäratavamaks. Sest statistikaameti andmetel saab ligikaudu 65 protsenti palgatöötajatest keskmist brutokuupalka või sellest vähem ning 35 protsenti üle keskmise. See on küll osade suhtes ebaõiglane (eestlase keskmine palk kerkib, paljud langevad nende hulka, kelle palk jääb alla keskmise), kuid lööme sellele käega ja läheme arvutuskäiguga edasi.


Teisaldame varasemate aastate (2008) palgarühmade detsillid tänapäeva. See võimaldab vajaminevat summat adekvaatsemalt tuletada. Mida arvutuskäik näitab? Näitab seda, et miinimumpalga kasvatamiseks 800 eurole kulub tänasest (aastas) pea 2,5 miljardit eurot enam. Kui sotside lubadus kohe teostada, siis kerkiks keskmise eestlase palk 24 protsenti. Summa on võrreldav kolmandikuga riigieelarvest. See on pea kaks ja pool korda suurem sellest, mis laekus Eesti riigieelarvesse 2013. aastal Euroopa Liidu struktuurifondidest. Selliste numbritega ei tohiks lahmida, lubada tuleks saavutatavat. Sotside lubadus sarnaneb võbiseva mulliga, mis peagi tühjaks lastakse. Tegemist on viie jõukama riigi hulka jõudmise, kodukulude langetamise ja muude sarnaste valedega. Palgad on kasvanud ja jäävadki kasvama. Lubadustega aga ei tohiks lahmida, petmine pole ilus.

No comments:

Post a Comment