Saturday, December 13, 2014

Aafriklased ei jõua Eesti piimatoodete eest maksta


Jutud Eesti piimatoodete müügivõimaluse üle Aafrikasse ei paista vaibuvat. Ärileht: Kuna Keenia toodab ise ainult 30% oma piimast ning kohalikud tooted pole kvaliteetsed, siis meie piimatoodetel oleks seal ruumi, leiab Eesti aukonsul Keenias Kadri Humal-Ayal. http://arileht.delfi.ee/news/uudised/aukonsul-eesti-piimatoodetel-oleks-aafrikas-looki?id=70359005&com=1&reg=1&no=0&s=1


Kui meie piimatoodetele oleks Aafrikas ruumi, siis oleks seda ka Hollandi, Poola, Saksamaa, Soome ja paljude teiste riikide piimatoodetele. Kui seda Aafrikasse ei taheta eriti müüa, siis on selleks objektiivsed põhjused. Kui toote reaalhind osutub konkurentsivõimetuks (kõrgeks), elanike ostuvõime aga madalaks, siis pole toodet mõtet letile toppida. Seda muidugi juhul, kui me seda subsideerima ei hakka. Viimast pole mõtet aga teha, kuna lõppkahjumiga müümine oleks totrus. Kui meie piimatooted on kallid paljudele kaasmaalastele, siis võib vaid ette kujutada, mid arvavad sellest nälgivad aafriklased.
Samal teemal: http://eveges.blogspot.com/2014/11/piimatoodete-aafrikasse-muugi-ettepanek.html

1 comment:

  1. Avaldatud Postimehes.

    Mida teha ületoodetud piimaga?
    Venemaa sanktsioonide tõttu on Eesti piimatootjad küllaltki raskes olukorras, ilmselt nii mõnelgi piimatootjal on tarvis tootmiskvoodi ületamise tõttu maksta ka trahv või tagasi maksta lüpsirobotite ostmiseks võetud laen, riik ootab aga vaatamata kõigele kõigilt tootjatelt ka veel õigeaegset ja täielikku maksude tasumist. Seetõttu on Eestis plaanis maksta piimatootjatele Euroopa Komisjoni poolt eraldatud eritoetusena ligi 6,9 miljonit eurot. See ei tundu olevat aga sugugi õige lahendus, sest mida teha ületoodetud piimaga, kas kallata lihtsalt kraavi? Parem oleks piimatootjad vabastada riigile maksude maksmisest, mille tõttu poleks ka tarvis eritoetust, maksuvabastuse saamine seostada aga ikkagi piima tarbimisega. Piima potentsiaalsed tarbijad tuleks aga leida puudustkannatavatest peredest hulgast.
    Linnaosa või maakonna sotsiaalabiosakondadel ja Toidupangal peaks olema info nende perede kohta, kus sissetulek pereliikme kohta jääb allapoole ametlikult määratud toimetuleku piiri. Ehk saaks Toidupank või sotsiaalabiosakonnad koostoos maksuametiga piimatootjad vähemalt osaliselt maksude maksmisest vabastada. Toidupank võiks piima, mida ei õnnestu piimatootjatel maha müüa, anda toiduabi korras puudustkannatavatele peredele, piimatootjad kes tasuta piima ära annavad tuleks aga vabastada tasuta antud piima rahalises väärtuses, riigile maksude maksmisest. Selleks tuleks anda kõigile allapoole toimetuleku piiri jäävate perede piimasoovijatele maksuvabastuse ühikud, mille eest nad saavad piimatootjate käest tasuta piima, andes need maksuvabastuse ühikud piimatootjatele. Kui piimatootja annab piimasoovijale 2 liitrit piima, siis peab ta vastu saama ostja käest maksuvabastuse ühiku, mis vabastab ta maksuametile ühe euro maksmisest. Maksuamet on aga kohustatud maksuvabastuse ühiku vastu võtma ja vabastama piimatootja 1 euro maksmisest.

    ReplyDelete