Friday, November 14, 2014

Tõelise majanduskasvu saavutamine pole keeruline



1. detsembril saab peaministri nõunikuks SEB panga analüütik Ruta Arumäe. Peaministri nõuniku positsioon kohustab. Sellest meele muutus. 

Oma viimases kommentaaris kiidab Arumäe Eestis toimuvaid protsesse. Kiidab ka tööturu numbrilist näitajat, kuid ei maini, et tegelikkuses pole muudatusi toimunud. Hõive kasv tuleneb (registreerimissüsteemi) metoodilisest muudatusest. 

SKP (kvartalis) 0,2 protsendiline kasv mahub eksimuse piiridesse. See on olematu. Selle üle pole rõõmustada põhjust. 

Aastane kasv eksitab samuti – SKP arvestuses toimusid metoodilised muudatused. 

Euroopa majanduse nõrkus on ohuks maailmamajandusele. Kui majanduskasv saavutatakse rahatrüki abil, siis on tegemist enesepettusega. Vaja oleks strukturaalseid muudatusi, neid pole tulemas. Arvudega mängimisega aga kaugele ei jõua.

Kui majandus langeb mõnel ajal kahekohalise näitaja võrra, siis pole põhjust 1-2 protsendilise kasvu üle rõõmustada. Kui oleme ühenduse kaaslastest jõukuse loomise poolest pikalt maas, siis peab kasv olema teistest kordades kiirem. Vähemaga leppimine tähendab seda, et inimesed jäävadki Eestist põgenema. 

Toimetame jõukamatega samas majandusruumis, teistest kordades kiirema majanduskasvu saavutamine pole keeruline. Tuleb vaid lõpetada laristamine ja luua majanduskasvu soodustav (maksu)keskkond.

Ärileht: Arumäe: enamus makronäitajad on olnud viimasel ajal positiivse hõnguga.

http://arileht.delfi.ee/news/uudised/arumae-enamus-makronaitajad-on-olnud-viimasel-ajal-positiivse-honguga.d?id=70156853

No comments:

Post a Comment