Tuesday, October 1, 2013

Meie lähenemiste juures jääb maksurahast väheks


Riigi masinapargi (ja transpordikulutuste) korrastamise asemel panustab EV valitsus kodanikele päitsete pähe tõmbamisele. Ega siis muidu ei nokitsetaks eelnõu kallal, mis teeks firmaautode isiklikeks sõitudeks kasutamise veelgi keerulisemaks.

Mina sellist lähenemist ei poolda. Enne tuleks koduõuel kord majja lüüa, alles seejärel mujale vehkima minna. 

Riigi ametimeeste autopargi ülalpidamiskulud pole väikesed. Alles saime teada millise luksusmaasturiga hakkab sõitma sullerist keskkonnaminister. Analoogne praalimine toimub kogu valitsussektoris.

Jõukas pole see, kellele laekub palju raha, vaid see, kes kulutab mõõdukalt. Olulisem tulepoolest on see, palju (arvete tasumise järel) jääb järgi.

Riigimehed võiksid (iga hinna eest) tulubaasi kasvatamise asemel panustada praalimise lõpetamisele. Kas ei ole kummaline: piirame ettevõtete masinapargi kasutamist, riigimeeste lõbusõidud maksame täie rauaga kinni? Innustagem ka ametimehi kasutama isiklikke autosid ja ühistransporti. Tugevama õigusega hüvede tagaajamine pole põhjendatud. See on võigas.
.
Elame pisiriigis, mille läbimiseks kulutame üksikuid tunde, kus elab suurlinna tänava jagu inimest, meie aga poputame muiduleivasööjaid, püstitame betoonist ja klaasist (nt vabadussammas) kalleid rajatisi. Raha vähesuse üle kurtmise asemel võiksime revideerida kulutusi. Vastasel korral maksurahast ei piisa.



No comments:

Post a Comment