Monday, September 23, 2013

Haldusreform pole valik, vaid paratamatus


Olukord palkadega on nagu enne revolutsiooni: töötajad enam ei taha (madalamaid palku) ja tööandjad ei saa (palku tõsta). Kuidas edasi, mida teha?
http://www.ohtuleht.ee/547256

Kulutame ligi poole sisemajanduse kogutoodangust (SKT) palkadeks. Enamat maksta pole võimalik, sest vahendeid peaks jätkuma ka tervishoiule, haridusele, riigikaitsele ja teistele valdkondadele. Tuleb investeerida, tasuda jooksvaid arveid (elekter, side, töövahendid, laenuintressid jne), teha erakorralisi kulutusi.

Reaalsissetulekute kasvuks peab majanduskasv jõulisem (ja kvaliteetsem) olema, hindade kasv aga tuure maha võtma. Hindade kergitamine (elektrituruga „vabale“ turule minek, varjatud maksustamine jmt) võimaldab küll kasvatada riigitulu, kuid töötab elanike reaaltulu kasvule vastu.

Laenude abil palkade tõstmine oleks suurim totrus, kuna see vähendaks (palkade kasvu) võimekust veelgi. 

Kui tahame tõesti, et eestlaste reaalpalgad (ostujõud) hakkaksid kasvama, siis tuleb teha ümberkorraldusi ühiskonnakorralduses – vähendada ühiskonnaliikmete maksukoormust, koomale tõmmata maksudest elatuvat riigiaparaati ja haldusstruktuuri. 

Haldusterritoriaalne reform, millest pikalt oleme vadranud, pole valik, vaid paratamatus. Keskmise ja väikese suurusega ettevõtted vajavad kobestatumat pinnast, suurettevõtete poputamisega saeme oksa, millel istume.

Eesti fiskaalpoliitika ei soosi eestlaste elujärje paranemist.

Samal teemal: 
http://eveges.blogspot.com/2013/07/teiste-armust-vaesena-elamine-ei-saa.html
http://www.linnaleht.ee/frontpage/tln_ek/2011-10-21-b.pdf 

No comments:

Post a Comment