Tuesday, November 10, 2015

Korporatiivses ühiskonnakorralduses moraali- ja eetikareeglid ei toimi


Õiguskanstleri nõuniku Marje Allikmetsa arvates tuleks erihooldekodudes ja psühhiaatriahaiglates toimuvaid väärkohtlemisi tõhusamalt uurida. Ta lisab: „Hooldekodus suri kõhulahtisust kurtnud mees. Valgamaal sattus hooldekodu elanik järve ja uppus. Hooldekodust lahkunud mees leiti surnuna. Wismari haiglasse ravile toodud narkomaan lämmatas voodi külge seotud palatikaaslase. Psühhiaatriahaiglas ravil olnud naine tegi enesetapu. Need on mõned meedias avalikkuse tähelepanu pälvinud mitteloomulikud surmajuhtumid hooldekodudes ja psühhiaatriahaiglates.“ http://arvamus.postimees.ee/3392193/marje-allikmets-surnud-ei-lobise-mis-toimub-hooldekodu-kinniste-uste-taga

Korporatiivses ühiskonnakorralduses moraali- ja eetikareeglid ei toimi. Ringkaitsed on tugevad – need toimivad tervishoiuvaldkonnas, omavalitsustes, poliitikas, toimivad kõikjal. Võimuesindajad eiravad kodanike õigusi, teevad enesele meelepäraseid seadusi, interpreteerivad neid oma tahtmisi, Süütuse presumptsioon on A ja O,  kõik muu on teisejärguline. 

Demokraatlikes riikides kaitseb kodanike õigusi moraalikoodeks ja kohus, Eestis ainult rahapatakas. Isegi kohtusse minek pole kodanikele taskukohane. Korruptsioon vohab igas valdkonnas. 

Minu tuttavale tasus jaapanlasest arst (neerukivide eemaldamisel tehtud kannatuste pärast) 2004.aastal 300 000 dollarit. Üksnes väga head arstid pääsevad kahjutasudest, see aga innustab patsientidele panustama. Õiguse jalule seadmiseks kulutusi teha ei tule. Erapooletud institutsioonid hoiavad pahedel hoolsalt silma peal. Eestis lõpetati kunagise olümpialase ja hilisema ujumistreeneri Valentin Partõka surma põhjustanud perearsti süüteo menetlemine. Pretendendid sellistest juhtumitest koosnevadki.



No comments:

Post a Comment