Thursday, July 11, 2013

Eelarveaukude lappimise kõrval on ka muid lahendusi


ERR: Rahandusminister Jürgen Ligi sõnul on tal piinlik kuulata viimasel nädalal toimunud debatti toiduainete käibemaksu osas, sest kui erisus teha, jääb riigieelarvesse auk, mida tuleb muude maksudega tasa teha.

Eelarveaukude lappimise kõrval on ka teisi lahendusi. 

Üheks selliseks on strukturaalsed muudatused riigis. Pisiriigil pole otstarbekas üleval pidada tohutut bürokraatiat. Piirata saaks ka muid laristamisi. Kulutusi saab vähendada näiteks valitute eripensionidele. Erakondade ja nende puukide (MTÜd, „töötajad“, nõukogude liikmed jmt) arvelt annaks samuti kokku hoida. 

Jõukas pole see, kel on palju raha, vaid see, kes saab kavandatuga hakkama. Eesti riik elab üle võimete. ei tule endaga toime. Maksud (sh varjatud) ei saa üksnes ühes suunas liikuda.

Eestis on Eurotsooni kõrgemad reaalhinnad. Erinevus pole väike. Maksustamisel tuleb sellega arvestada. Kui suur osa inimestes vaevleb toimetulekuraskustes ja hinnad aina kerkivad, siis pole maksusüsteem õige. 

Meie tingimustes ei tohiks esmatarbekaupasid (toit, eluase) üldse maksustada, rääkimata siis ülikõrgest (vähemalt 20%, osadele kaupadele lisandub aktsiisimaks) maksustamisest. Eestis minnakse millegipärast teist teed – esmatarbekaupasid maksustatakse täie rauaga. 

Väide, et kogutud raha suunatakse ju inimestele tagasi, ei pea paika. Sellega toidetakse bürokraatiat, kaetakse võimul olevate erakondade lookas toidulauda.



No comments:

Post a Comment