Friday, May 3, 2013

Lapssotsiaalministri seisukohad panevad pead raputama



Kui tahta toimuvaid protsesse soovitud suunas liigutada, siis tuleb mõjutada tõhusamaid tegureid. 

Võtame näiteks rahvaarvu, mis väheneb ja vananeb. Olukorra parandamiseks ei piisa senisest suuremate vahendite sündimuse kasvatamisesse (emapalk, lastetoetused jne) suunamisest. Meie väärtushinnangute juures kaasneb sündide kasvule lahkujate arvu suurenemine. Lahkuvad täisealiseks saanud noored. Vanurite arvelt ühiskonna ressursside (emapalk jmt) noorele põlvkonnale suunamisel puudub mõte. Oodatud tulemust (elanike arvu kasvu) ei järgne.

Statistikaameti andmetel sündis Eestis 2012. aastal 14056 last. Surijaid oli 15434. Iive oli 1378 miinuses. 10 protsenti suurem sündimus oleks näitaja viinud nulli, kuid eestlaste arv oleks ikka vähenenud.

Statistikaameti andmetel lahkus eelmisel aastal Eestist 30 inimest päevas (10873 inimest aastas). Aasta tagusega võrreldes oli neid 76 protsenti enam. Kasv võis olla veelgi suurem, kõikide minek ei kajastu ju arvudes. 

Noored ei taha elada seal, kus vanurina elatakse ebaväärikat elu. See on ka põhjuseks, miks Eestist põgenetakse ja rajatakse kodu mujale. Mõeldakse tulevikule.

Targutava lapssotsiaalministri seisukohad (vanurite eest hoolitsemisest) panevad pead raputama ja mõtlema: kas tõesti oleme nii rumalad, et ei oska eristada olulisemat olulisest ja panustame tuule tallamisele.

No comments:

Post a Comment