Thursday, May 9, 2013

Emotsionaalsusel on jõudu, sellega tuleb arvestada.




EP: Kalle Palling (Reformierakond): loosungliku ja idealistliku debati asemel peaksid otsused föderaliseerumisprotsessist põhinema ratsionaalsusel ja avatusel. http://www.epl.ee/news/arvamus/kalle-palling-loosungliku-ja-idealistliku-debati-asemel-peaksid-otsused-foderaliseerumisprotsessist-pohinema-ratsionaalsusel-ja-avatusel.d?id=66098700

Millise ühiskonnakorraldusega riigis me elame? Kui diktaatorlikus, siis on lähenemised õiged – poliitiliste ladvikute seisukohad on tarmukad ja ratsionaalsed. Kui soovime elada demokraatlikus riigis, siis tuleb lähenemisi muuta. Otsustest olulisem on nende langetamise protsess. Demokraatliku ühiskonnakorraldusega riikides arvestatakse enamuse seisukohtadega. Selline lähenemine liidab, muudab otsused elujõuliseks ja viljakateks. 

Millel põhinevad väited justkui väikeste seltskondade seisukohad on ratsionaalsed ja enamus ei oska toimuvat adekvaatselt hinnata? Eestis toimuv (lahkutakse kodumaalt) kinnitab vastupidist – paljud ühiskonnas langetatud otsused on (enamuse silmis) ebaratsionaalseid ja valed.

Meie probleemid algavad sellest, et ühiskonnas langetatakse liiga palju kellegi kasuks läbi mõeldud ja ratsionaalseid otsuseid. Emotsionaalsusel pole ratsionaalsusest vähem jõudu (sh vastujõud), sellega tuleb arvestada.

No comments:

Post a Comment