Monday, May 15, 2017

Parteide huvi maksuraha kogumise vastu on mõistetav




Valitsus saatis eelmisel nädalal parlamenti pakendiaktsiisi, pakendi- ja keskkonnatasude seaduse muutmise eelnõu, millega muu hulgas tõstetakse suurima keskkonnamõjuga pakendite aktsiisi. Rahandusministeerium loodab, et ettevõtjate motivatsioon pakendeid taaskasutada suureneb. Nimelt rakendub pakendiaktsiis ainult pakendi esimest korda turule toomise puhul.Tootja saaks pakendi näiteks oma logoga ära märkida ja pakkuda tarbijale mingit soodustust, et ta pakendi tagastaks. „Kuna iga uue euroaluse pealt tekib tootjal kohustus, on tõenäoline, et ta mõtleb välja viisi, kuidas motiveerida inimesi neid tagasi tooma. Näiteks ütleb kliendile, et kui tood aluse tagasi, saad järgmise kauba 10 senti odavamalt," rääkis rahandusministeeriumi tolli- ja aktsiisipoliitika osakonna juhataja Marek Uusküla. http://arileht.delfi.ee/news/uudised/ministeerium-pakendiaktsiisist-ettevotjad-on-nutikad-kull-nad-leiavad-lahenduse?id=78218434
Loen ja imestan. Mõistetamatuks jääb see, miks tuleb eesmärkide nimel valetada.
Saab ju ka teisiti.
Suhkrumaksu tervisele (uuringud kinnitavad, et suhkur ei põhjusta nn suhkruhaigust) või pakendimaksu looduskeskkonnale kasulikkusest rääkimine on (meie elukeskkonnas) jaburus. Nende sammudega saavutame vastupidise tulemuse.
Kui maksude kehtestamise eesmärgiks on riigikassa maksutulu kasvatamine, siis tuleb seda julgeda ka välja öelda, mitte keerutada ja rääkida mingist muust "murest".

Parteide huvi maksuraha kogumise vastu on mõistetav. Sellel nende võim püsibki. Mida suurem osa ühiskonnaliikmetest sõltub parteidest, seda suuremat võimu omatakse. Seetõttu ei lastagi inimestel ise endaga toime tulla, vaid kergitatakse maksusid (pole vahet, kas varjatult või avalikult) ja süvendatakse sõltuvust.
Väited justkui parteid hooliksid rahvast on jama. Kui nad seda teeksid, siis ei kulutaks nad enda eksistentsile nii suuri summasid.
Erakondade huvi maksuraha kogumise vastu on täiesti mõistetav.
Väide aga, et pakendiaktsiis suurendab huvi taas kasutamise vastu on täielik jama. See on ka praegugi olemas, sest uute tellimiseks tuleb teha kopsakaid kulutusi. Pakendiaktsiis kasvatab neid veelgi.
Mind huvitaks väga, kui palju uued seadusemuudatused kasvatavad maksu kogumise ja tasumise administratiivseid kulutusi. Tegemist on ju vahenditega, mis ühiskonnale tervikuna kaotsi lähevad.
 
 
 
 
 
 
 
 

 

No comments:

Post a Comment