Wednesday, January 20, 2016

Ka halb eeskuju on nakkav


 
Riik saab normaalselt toimida üksnes siis, kui kodanike tagant varastamine lõpeb. Me pole nii rikkad, et varaste jõuke poputada.

Eestis varastavad kõik, kel ressurssidele juurde pääs. Teistsuguse lähenemisega inimestele on ametitesse pääs blokeeritud. Varaste ringkaitse toimib - sina mulle, mina sulle.

Ühisvara ärastamiseks on erinevaid võimalusi. Populaarsemad viisid paistavad olevat riigihanked (mina hanke, sina komisjonitasu), pseudoametid, sihtasutuste rahavood, kuluhüvitised, fiktiivsed arved.
Ühisvara isiklikes huvides kasutamine on Eestis normiks. Kõrgemad vennikesed teevad ees, väiksemad teevad järele. Demokraatlikes riikides astuvad isegi kõige perspektiivikamad poliitikud riigi vahenditega sahkerdamise kahtluse korral, Eestis hämatakse ja jätkatakse rahva tagant varastamist.

Viimaste päevade keskmes on Elmar Vaher. Politsei ja Piirivalveameti  peadirektori (puhkuse ajal) asutuse krediitkaardiga ostetud kallihinnalised kõrvaklapid ei mõjuta küll riigieelarvet, kuid sellist träni soetavad endale kümned tuhanded riigi ametis olijad. Maanteeameti peadirektor soetas ATV, kaamera ja muu pudi-padi, korraldas külluslikke suusareise ja muid pallisid. Üksikult võttes meeste teod riigi finantsvõimekust ei kõiguta, kuid kui sarnast lähenemist harrastavad kümned tuhanded, siis on asi hull. Lisaks finantsvõimekuse kõigutamisele teeb lähenemine laastamistööd ka eestlaste eetika- ja moraalinormides. Ka halb eeskuju on nakkav.