Monday, October 15, 2012

Eesti tervishoiu valdkonnas toimuv on jama, mida statistiliste arvude taha peidetakse



EPL: Margus Lember: Kas tervishoid on kaup või kodanikuõigus?
Kui rääkida hinnast, siis on Eesti meditsiini pikki aastaid tunnistatud Euroopa üheks kuluefektiivsemaks, odavalt saab suurel hulgal häid teenuseid. Tehnoloogiad ja ravimid ostetakse maailmaturult, üle jääb vaid töötajate palk ja infrastruktuur, mille arvel seda efektiivsust saavutada.

Nõustun küsimuse püstitusega, kuid ei nõustu selgitustega. 

Alustagem tervishoiu mõistest. Tervishoid ei seisne ravis, olulisem on haigestumiste ennetamine. Eesti tervishoius pühendutakse ravile (ehk haiguste akuutsest vormist krooniliseks muutmisele). Haigusi tuleks aga ennetada. Väliste sümptoomide ilmnedes on (paljude haiguste juures) juba hilja.

Unustada ei tasuks ka seda, et Eestis pole ravi kodaniku õigus. Ca 50 000 eestlasel puudub ravikindlustus, mujal Euroopas tagatakse see kõikidele.

Arvestada tuleks ka sellega, et riigiti pole (statistilised) kulutused võrreldavad. Omavastutus ja lisakulutused teevad need võrreldamatuks. Eestlaste omavastutus on EL kõrgemaid, ebakvaliteetse arstiabi tõttu tuleb eestlastel teha lisakulutusi (vaatamata kindlustuse omamisele tuleb maksta eraarstidele). 

Eesti ravikulutused pole ühti nii efektiivsed kui seda statistika kajastab. Üldistuste tegemisel tuleb arvestada kõikide kulutustega -  ka nendega, mis valdkonda eelarveväliselt liiguvad.

Eesti tervishoiu probleemiks pole vahendite (sh arstid) puudus, vaid olemasolevate vahendite ebaefektiivne kasutamine. Eestlaste omaosalus ravikulutustes on Euroopa kõrgemaid. Vaatamata kindlustuse omamisele tuleb pöörduda eraarstide poole. Mis efektiivsusest me räägime?

Eesti tervishoiu valdkonnas toimuv on jama, mida statistiliste arvude taha peidetakse. Valdkond on meedikute keskne, patsiendid on teisejärgulised.

No comments:

Post a Comment