Wednesday, March 25, 2015

Peaministril võiks piinlik hakata, tema ei saa aga asjale pihta


Peaminister Taavi Rõivas rääkis Delfile, et valitsusliidu loomiseks jätkatakse kõnelusi SDE ja IRLiga konkreetsete valdkondade lõikes ning on eeldus, et loodav lepe esindab kõigi kolme erakonna huve. http://www.delfi.ee/news/paevauudised/eesti/taavi-roivas-eeldus-on-et-saame-leppe-mis-esindab-koigi-kolme-erakonna-huve?id=71080081

Kahju, et meie ühiskonnakorralduses domineerivad grupeeringute huvid. Peaministril võiks piinlik hakata, tema ei saa aga asjale pihta. Sellise lähenemise juures pikka pidu ei ole - Eesti ei suuda iseseisva riigi staatust säilitada. Kui riigi eesotsas on üldsusest võõrandunud inimesed, siis jäämegi vigade parandustega tegelema ja omariiklusest unistama.

Valimistulemustega uhkeldamine ja neile tuginemine on jama – hääletatakse selle poolt, kes maksab või sooja koha garanteerib. Mida suuremaid summasid parteid liigutavad, seda enam hääli kogutakse. Sellest tuleb ka see, et ihaldusväärse töökoha saamisel pole enam olulised võimed, vaid usaldus parteile.


Demokraatiaga annaks partediktatuuri tiibu kärpida, kuid selle võrsed lämmatatakse nomenklatuuri poolt riigikogus tehtavate seadustega juba eos. Nii ei jäägi muud üle, kui kodumaa tolm pühkida ja mujalt õnne otsida.

Thursday, March 19, 2015

Ühiskonnakorraldust õõnestavate pahedega ei tohiks leppida



Eesti tervishoiusüsteem on kallis ja ebaefektiivne. Kallidus avaldub selles, et inimestel tuleb kindlustuse eest tasuda (sissetulekult) 13 protsendilist obrokit, kuid see pole kõik. Tasuda tuleb visiidi-, voodi- ja muid tasusid. Summasid tuleb kulutada ravimite soetamiseks ja hambaravi teenuse saamiseks. Ebaefektiivsus väljendub pikkades ootejärjekordades, patsientide jooksutamises, kesises ennetustöös, meditsiinitöötajate ülbuses ja muus taolises.

Kirjeldan oma USA kogemusi. Olin kursis, et USAs on maailma parim meditsiiniteenindus, kuid üllatusin ikka. Arsti (meie mõistes perearsti) valik polnud keeruline. Kuna venitasin perearsti valikuga, siis tehti minu eest valik. Uurisin arsti tausta. Infost polnud puudust. Otsustasin uue valida. Tegin seda sisetundele tuginedes. Mõne minutiga sai asi aetud. Vastuvõtuaja kokkuleppimine käis sama kähku. Ajast kinni pidava inimesena olin kakskümmend minutit varem kohal. Järjekordi ei näinud. Ooteruumides liikusid üksikud inimesed. Arst kutsus mind sisse kokkulepitust varem. Arvatavasti tulenes see prioriteetidest. Käe ulatamisega ja viisaka kummardusega olen harjunud, kuid see, et igal ruumi sisenemise ajal koputas arst uksele ja küsis sisenemiseks luba, oli uus kogemus. Huvitusi, millest selline lähenemine. Vastuseks kuulsin, et inimestel võib olla intiimseid tegemisi (nina nokkimine, tagumiku sügamine jmt), mistõttu ei taheta neid piinlikusse olukorda seada. Kogu tegevus toimub patsientide ümber, meditsiinipersonali probleemidest ei räägita.  

Veetsin arstikabinetis tunni. Meie mõistes perearst teostas uuringuid, tema väljaütlemistes kogesin heatahtlikkust ja kompetentsust. Kui Eestis minnakse arsti juurde haigena, siis USAs ka tervena. Profülaktilisi ülevaatusi teostatakse mitu korda aastas. Sellised on tervishoiusüsteemide erinevused. 

Eestis saadetakse pisemagi asja puhul eriarsti juurde, USAs teostab paljusid protseduure perearst ise. Mainitud külaskäigu ajal hindas perearst maksa ja eesnäärme seisukorda. Tegi seda oskuslikult ja enesekindlalt. Loomaarstioskused võimaldavad mul nimetatut kinnitada,

Olen külastanud USAs mitmeid terviseasutusi ja tundnud ennast mõnusalt. Eestis sellist tunnet pole. Tunnen ennast üleliigsena, kogen ebakompetentsust ja võhiklikkust.

Ookeanitaguse tervishoiusüsteemi kohta ütlen veel seda, et tervisekindlustuse laieneb ka hambaravile ja retseptiravimite soetamisele. Mõne aasta eest oli USAs hulgaliselt tervisekindlustuseta inimesi, Obamacare üritab sellest lahti saada. Kindlustamata inimestele pakutakse tervisekindlustust, kes sellest ei hooli peab trahvi maksma. Eestis kasvatatakse kindlustamata inimeste arvu.

Vaatamata mõnusatele kogemustele vaevab hinge teadmine, et Eestis lepitakse pahedega, mis ühiskonnakorraldust õõnestavad. Ebaefektiivne tervishoiusüsteem on üks neist. 

Ma väga loodan, et paigutate minu kirja pandu konstruktiivse kriitika alla. Virisemiseks pole mul põhjust. 

Sunday, March 1, 2015

Rahandusministeeriumi juhtkonnaliikmetest on vaid kuuendikul klassikaline kõrgharidus


Kuna rahandusministeeriumi kodulehel olev info jäi segaseks, siis liikusin ametiasutuse kontaktinfo lehele, et esitada arupärimine. Kontaktinfo leheküljelt leidsin juhtivtöötajate nimekirja (16 inimest), milles kirjas ka nende haridustase. 

Uskuge või mitte, kuid Rahandusministeeriumi juhtkonnaliikmetest on vaid kuuendikul klassikaline kõrgharidus. Kolm on olnud võimelised lõpetama keskkooli, neli omandama rakenduskõrghariduse (kutsehariduse). Info leiate siit: http://www.fin.ee/kontaktid

Oli see kokkusattumus või mitte, kuid keskharidusega inimeste nimed kõlasid tuttavalt - Atonen, Sõõrumaa.

Huvitusin ka teiste ministeeriumide töötajate haridustasemest. Avasin välisministeeriumi ja seejärel majandusministeeriumi kodulehed, kuid juhtkondade haridustasemete kohta infot ei leidnud. 

Kui rahandusministeeriumit pidada ametnike komplekteerimise musternäidiseks, siis kinnitab see seda, et Eestis ei komplekteerita ametikohti haridustasemest ja kompetentsusest lähtuvalt, vaid tulemi määravad sugulussidemed ja kamraadlus.