Monday, December 29, 2014

Kõik peavad ühiskonna tegemistes kaasa rääkima


EPL: Andres Herkel: 2014 - veel üks kaotatud aasta. http://epl.delfi.ee/news/arvamus/andres-herkel-2014-veel-uks-kaotatud-aasta?id=70451029

Uute erakondade loomine pole lahendus. See süvendab kaost veelgi. Lähenemisi muutmata jäämegi konstateerima, et elame illusioonides. 

Demokraatial on erinevaid vorme, kuid sisu on üks – üldust puudutavad otsused peavad alluma enamuse tahtele. Võimuvõitlus käib igavesti, kuid see ei tohiks piirduda seisukohtade manipuleerimisega ja positsioonide üle kraaklemistega. 

Poliitilisi lähenemisi muutmata jäämegi statistilistele numbritele panustama ja naerma nende üle, kes neid numbreid usuvad.

Kunagi piisas vastandumisest, enam ei piisa. Programmidogmade kummardamine pole lahendus. Neid saab interpreteerida, üksikuid punkte subjektiivsuselt ületähtsustada või alahinnata. Programmidogmadel põhinev tegemine pole tulemuslik. Olenemata isegi sellest, kes nende taha kogunevad. 

Elame pisiriigis. Ühest riigi otsast teise sõitmiseks kulutame üksikuid tunde, meie manipuleerime demokraatia põhitõdedega. Kirjutame programme ja kraakleme. Igal ühel peab olema võimalus ühiskonna tegemistest kaasa rääkida. Grupeeringute poolt nende endale krabamine pole õige.

Sunday, December 28, 2014

Edu nauditakse millegi või kellegi arvelt


Edu ja ebaedu on suhtelised mõisted. Mis ühele paigutub edu alla võib teisele paista ebaeduna. Edu nauditakse millegi või kellegi arvelt.

President väidab oma aastalõpuinterjuus, et Eesti on olnud riigina edukas. Paljud nii ei arvata. 

Seisukohtade erinevus tuleneb võrdlusbaaside erinevusest. Edukus ei saa seisneda selles, kui sündivus väheneb, need aga, kel selg kandma hakkab kodumaalt jalga lasevad. Edukus ei seisne ka selles, kui eestlasi sureb narkosurma teistest enam, kui tervena elatud aastad jäävad ühenduskaaslastest lühemaks. Edu ei seisne sotsiaalsete gruppide ebavõrdses kohtlemises. 

Kui edu all mõelda seda, et eestlased on leplikud võimu lauslolluste suhtes, siis on presidendil tuline õigus - eestlased on üllatavalt leplikud ja sallivad. 

Postimees: President Toomas Hendrik Ilves rõhutas oma aastalõpuintervjuus, et Eesti edu on olnud selles, et me oleme suhteliselt sallivad. http://www.postimees.ee/3035053/president-eesti-edu-on-tulenenud-meie-sallivusest

Monday, December 15, 2014

Valimiseelne aeg on tore


Toimumise ajast olenemata panevad riigikogu valimised alati poliitkatla mulisema. Nelja aasta tagant supleme lubaduste lainetes. Siis leidub lahendusi ka kõige keerulisematele probleemidele. Otsustajad pakatavad optimismist, tänavatelt ja voldikutelt vaatavad vastu nende sõbralikud pilgud.

Valimisjärgne periood on teistsugune – see meenutab uusaastaööle järgnevaid päevi, mil õues vedelevad põlenud rakettide kestad ja prügikastide ümbrustesse ilmuvad okkaid maha langetavad kuused. Probleemide lahendustele ilmuvad üleöö takistused. Optimism kaob, poliitilistelt lubadustelt langevad okkad. Ülespoole pöördunud suunurgad langevad alla. Tegevus liigub võimukoridoridesse, tulemit teadustab Riigi Teataja.

Toimuva mõistmiseks tuleb süüvida põhjustesse. Valituks osutumine on privileeg. Valimissõela läbimise nimel tasub pingutada, kuna siis kehtivad teistsugused reeglid. Mandaat annab õigusi, kohustustest ei räägi. Isegi töölt võib puududa, kopsakas sissetulek jookseb selletagi. Tekib maksuvaba kulutuse õigus. Kulutusteks eraldatud rahasumma ületab koguni keskmise eestlase kuupalga. Tegevusaruandlust ei ole. Seadusepügala väänamise eest kartsa ei pisteta. Kui keegi üritabki faktidega pätiks tembeldada, siis annab tõendusmaterjali riigisaladuseks kuulutada.

Hirm on aga distsiplineeriv faktor. Kui see puudub, siis muututakse isekaks ja enesekeskseks.
Teistsuguste reeglite järgi elamine ei võimalda õige mätta otsast protsesse hinnata. Siit tulevad valed otsused (ühiskonnaliikmete ootustele vastupidised), mida Toompeal langetatakse. Oleks valimiseelsete lubaduste elluviimine kohustuslik, saaksime kuidagigi protsessidesse sekkuda, kuid ka see võimalus on ära lõigatud. Sellest meie probleemid.

Kaootilisus seadustegevuses tekitab kaose ühiskonnas. See aga nördimuse ja käegalöömise meeleolu ühiskonnaliikmes. Samasooliste kooseluseadus, töövõimetusreform, valimisseadus, erakonnaseadus, eripensionide seadus ja paljud teised seadused pole kodanike esindajate kehtestatud. Seda on teinud teised.

Selleks, et üldsust esindada, tuleb orienteeruda ühiskonnaliikmete eelistuste eelistustes. Eelistustes orienteerumisest ei piisa. Eesti elukeskkonna Euroopa standarditeni viimiseks ei tohiks tegeleda üksikute probleemidega, vaid panustada probleemide probleemidele. Tuleks tappa mitu kärbest korraga, mitte joosta piitsaga ringi ja üritada üksikutele pihta saada.

Meie riiklikud probleemid ei alga üksikute valdkondade alarahastamisest, teostamata töövõimetusreformist, kesisest sõjalisest võimekusest, haldusreformist ega kõrgetest tööjõumaksudest. Ei alga ka valedest inimestest riigikogus, kesistest töötasudest ega madalatest sotsiaalsetest toetustest.
Need algavad ebademokraatlikust riigijuhtimisest, sotsiaalsete gruppide ebavõrdsest kohtlemisest, väärtushinnangutest. Kui valitute tegevus põhineb vale tõe pähe esitamise kunstil, siis pole elukeskkonna parandamine lihtne. Valetamiseta võimul aga ei püsi, sest siis torkaks võimetus (teadvustatakse probleeme, kuid kõrvaldada ei suudeta) silma, mis ei võimalda valimistel töövõitudest raporteerida.


Kõigele vaatamata valimiseelne aeg mulle meeldib. Nii nagu meeldib ka vana-aastaõhtu. Mõlema sära jääb küll lühikeseks, kuid loob tunde, mis toob puna põskedele. Järgnev on aga paratamatus. Nii nagu seda on see, et sünnile järgneb millalgi surm.

Saturday, December 13, 2014

Aafriklased ei jõua Eesti piimatoodete eest maksta


Jutud Eesti piimatoodete müügivõimaluse üle Aafrikasse ei paista vaibuvat. Ärileht: Kuna Keenia toodab ise ainult 30% oma piimast ning kohalikud tooted pole kvaliteetsed, siis meie piimatoodetel oleks seal ruumi, leiab Eesti aukonsul Keenias Kadri Humal-Ayal. http://arileht.delfi.ee/news/uudised/aukonsul-eesti-piimatoodetel-oleks-aafrikas-looki?id=70359005&com=1&reg=1&no=0&s=1


Kui meie piimatoodetele oleks Aafrikas ruumi, siis oleks seda ka Hollandi, Poola, Saksamaa, Soome ja paljude teiste riikide piimatoodetele. Kui seda Aafrikasse ei taheta eriti müüa, siis on selleks objektiivsed põhjused. Kui toote reaalhind osutub konkurentsivõimetuks (kõrgeks), elanike ostuvõime aga madalaks, siis pole toodet mõtet letile toppida. Seda muidugi juhul, kui me seda subsideerima ei hakka. Viimast pole mõtet aga teha, kuna lõppkahjumiga müümine oleks totrus. Kui meie piimatooted on kallid paljudele kaasmaalastele, siis võib vaid ette kujutada, mid arvavad sellest nälgivad aafriklased.
Samal teemal: http://eveges.blogspot.com/2014/11/piimatoodete-aafrikasse-muugi-ettepanek.html